Wij, de gidsen van Oud Hoorn, wandelen graag met u over de stadswallen tussen twee verdwenen poorten in Hoorn. Langs het Kleine Noord stond tot halverwege de 19e eeuw de Noorderpoort, en het Koepoortsplein herinnert nog aan de Koepoort waar vee naar de markten werd gebracht. Deze twee poorten markeren het gebied waar traditioneel een van de meest charmante wandelingen van Oud Hoorn wordt georganiseerd.
Een rijke geschiedenis
De grond ten noorden van de Gedempte Turfhaven werd ooit ontwikkeld door de monniken van het St. Pietersdal klooster. Na de kloosterperiode kende het gebied diverse gebruiken. Onze gidsen vertellen u graag over bijvoorbeeld het pesthuis aan de Veemarkt, dat later dienst deed als armenweeshuis en kazerne. De aanleg van het spoor gaf de bebouwing aan de noordzijde van de binnenstad een nieuwe impuls. Architect Johannes van Reijendam leverde een kleurrijke bijdrage met ontwerpen in neorenaissance, eclectische en chaletstijl.
‘Vrindelijk en lieftallig met elkaar omgaan’
Vroeger schonken bejaarde burgers hun bezittingen aan kloosters of gasthuizen in ruil voor onderdak en verzorging. Vanaf de zestiende eeuw begonnen rijke kooplieden uit christelijke naastenliefde steeds vaker hofjes op te richten als voorziening. Zo zijn het Claes Stapels hofje en het Pietershof ontstaan op het voormalige ‘munnickenveld’. Om het samenwonen in deze gemeenschappelijke woongemeenschappen soepel te laten verlopen, golden strenge regels. In het Claes Stapels hofje moesten de bewoonsters bijvoorbeeld vóór 22.00 uur thuis zijn, geen sterke drank in huis hebben en nooit ruzie maken of bekvechten met medebewoonsters. Zelfs het maken van scherpe opmerkingen was bestraftbaar.
De wandeling ‘Tussen de Poorten’ begint op vrijdagavond 2 juni om 19.30 uur vanaf het Noorderplantsoen tegenover het station in Hoorn. Deelname is gratis.
Foto: Ontdek bijzondere details bij het poortje van het Claes Stapels hofje