Vereniging Oud Hoorn neemt u vanaf 8 september op zes zondagochtenden mee door de geschiedenis van Hoorn. Tijdens de middeleeuwen was een derde deel van de Hoornse binnenstad in bezit van wel acht kloostergemeenschappen met hun kapellen, bedrijfsgebouwen, binnenhoven en landerijen. We lopen er vaak ongemerkt aan voorbij maar wanneer je er op gewezen wordt, blijken er nog veel tastbare sporen van het middeleeuwse leven bewaard gebleven.
De overwinning op de Spanjaarden leidde tot grote veranderingen. Hoorn werd het bestuurlijk centrum boven het IJ en het geld stroomde binnen met de handel over zee. De scheepvaart floreerde, pakhuizen zaten tot aan de nok toe vol en vanuit de Hoornse havens vertrokken tientallen schepen naar verre oorden. Drie jaar na de Slag op de Zuiderzee kwam er een nieuwe haven, de Karperskuil. Enkele decennia later volgde, op de plek van het huidige Julianapark, een haven speciaal bedoeld voor VOC schepen.
Ook het gebouwde erfgoed komt tijdens de cursus aan de orde. In de aanvankelijk nog houten huizen met rieten daken, brandde een haardvuur om op te koken en de woonruimte mee te verwarmen. Regelmatig gingen in Holland hele stadswijken in vlammen op. Het Hoornse stadsbestuur probeerde het brandgevaar te beperken met subsidies voor stenen muren en pannendaken. Overal in de binnenstad vertegenwoordigen monumenten de rijke beeldtaal van verschillende bouwstijlen. In Hoorn zijn bijvoorbeeld veel gevelstenen bewaard gebleven. Achter iedere gevelsteen gaat een verhaal schuil, bijvoorbeeld over de naam of het beroep van de bewoner van het pand.
Stap in de geschiedenis van Hoorn aan de hand van rondleidingen, presentaties, films, kaartstudie en speurtochten. De bijeenkomsten vinden om de twee weken plaats en duren ruim twee uur. In het cursusbedrag van € 149,- zit een uitgebreide cursusmap begrepen.
Aanmelden via educatie@oudhoorn.nl.