Na het grote succes van de verkoopexpositie van de aquarellen en schilderijen van autodidact Swagerman bij de Vereniging Oud Hoorn, wordt van 27 juli tot en met 16 november een tentoonstelling over de verschillende kronieken die betrekking hebben op de geschiedenis van Hoorn in het verenigingsgebouw aan de Onder de Boompjes gepresenteerd.
Kronieken zijn verhalen met chronologisch geordende, gedenkwaardige en/of historische feiten. De benaming wordt ook vaak gebruikt als aanduiding van een dag-tot-dag relaas dat geen literaire pretentie heeft. Een van de bekendste landelijke kronieken is de in 1517 verschijnende Chronycke van Hollandt, Zeelandt ende Vrieslandt van Cornelius Aurelius.
Deze omvangrijke kroniek, ook wel de Divisiekroniek genoemd, bevat een overzicht van alle belangrijke gebeurtenissen in Holland, Zeeland en Friesland tot de 16de eeuw. De geschiedenis van de graven van Holland maakt er een belangrijk onderdeel van uit. De Divisiekroniek is tot in de 18de eeuw beschouwd als handboek voor de vaderlandse geschiedenis.
Het standaardwerk voor de Hoornse geschiedenis is de Chronyck van de Stadt Hoorn van Theodorus Velius, De eerste druk ervan verscheen in 1604 bij Willem Andriesz., uitgever, drukker en boekverkoper Op ’t Noordt In ’t Schrijfboeck. Velius geeft het verhaal van het veronderstelde ontstaan van de stad in het begin van de veertiende eeuw tot het begin van de 17e eeuw. Velius baseerde zich voor een deel op een oudere Hoornse kroniek.
Na de kroniek van Velius zijn er nog een aantal kronieken over de Hoornse geschiedenis verschenen, onder andere de kroniek van Klaas van Voorst, waar onlangs nog de nodige aandacht aan besteed is. In het verenigingsgebouw van Oud Hoorn worden verschillende kronieken met toelichting tentoongesteld.
Gedurende de tentoonstelling zijn diverse publicaties over de geschiedenis van Hoorn met korting te koop.
Het verenigingsgebouw van Oud Hoorn aan de Onder de Boompjes 22, is iedere dinsdag en donderdag van 10.00 tot 16.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur open.